You are currently viewing Kun en dansk deltager ved World Cup

Kun en dansk deltager ved World Cup

På grund af Covid19 er en lang række officielle turneringer blevet aflyste, inklusive Europamesterskabet. Det gav FIDE et problem i forhold til den kommende World Cup, som skal spilles i Sotji fra den 10. juli.

FIDE havde simpelthen ikke fundet de kvalificerede. Det løste man med en to trins løsning.

Trin 1 – Friplads.

Man gav en friplads til en lang række lande, heriblandt Danmark. Da Corona-situationen ikke på det tidspunkt tillod en kvalifikationsturnering gav det landstræneren et frygteligt dilemma. Jeg stod med 3-4 spillere som lå ret tæt i rating og helt sikkert alle gerne ville spille. Jeg valgte i sidste ende at lade rating afgøre det og sætte fristen til den 1. maj. Det betød der var mulighed for at tage ud og spille turneringer (og vinde rating), men også, at der er rimelig forberedelsestid inden World Cuppen. Da FIDE’s maj-liste kom ud var det Mads Andersen, som stod øverst på listen af de aktive danskere, og så var pladsen hans. Han vil få rejse og hotel til 1. runde, hvorefter præmierne stiger til vilde niveauer.

Trin 2 – Hybrid:

Fripladser var ikke nok til at fylde World-Cuppen så i stedet gav FIDE verdensdelene mulighed for at afholde såkaldte ’Hybrid-turneriner’. Hybridturneringer er hvor man fysisk møder frem og spiller som ved en almindelige turnering. Der er bare en stor forskel ens modstander gør det samme, men fra et andet sted! Selve trækoverførslen sker online. Så der er turneringsleder og man sidder ved et bræt, men med en computer til trækoverførsel ved siden af. Der blevet en ret kort frist til at få en hybrid-turnering op at stå i diverse forbund. Som landstræner var jeg selvfølgelig meget interesseret i at give danske spillere mulighed for at kvalificere sig. Heldigvis kunne der findes et spillested i Middelfart og Arild Rimestad og Claus Marcussen skal have stor tak for at sørge for det kunne lade sig gøre. Tre danskere – Jesper Thybo, Filip Boe Olsen og Martin Haubro – gav sig i kast med den nye form for skak, og man kan læse Filip Boes fine referat på skak.dk. Desværre kom ingen videre fra 1. runde. Nils Grandelius fik lov at spille hybrid fra Danmark – når man bor i Valby er Middelfart noget tætter på end Stockholm. Men han klarede den heller ikke og tabte i den sidste match.  

Konklusion: Vi mangler ’kynisme’

Det er selvfølgelig altid skuffende at alle ryger ud i 1. runde. Men desværre mangler danske spillere stadig noget ’international kynisme og koldblodighed’. Flere af matcherne kunne være gået begge vej, og det var så ikke vores vej. Den slags er dog noget som kommer af mange hårde og vigtige partier, så aktive Jesper Thybo og Jonas Bjerre skulle gerne lære det. Om os andre ’glade amatører’ nogensinde bliver ’cool’ nok er mere tvivlsomt – det kræver 100+ partier om året.

World Cup i Sotji

Regerende Danmarksmester Mads Andersen bliver altså eneste danske deltager ved det, der kan kaldes den indledende VM-turnering. Næste gang skal vi have flere med! Selve spillestedet er jo ’herligt’ kontroversielt. Det ligger i Rusland som meget få i Europa (undtagen Lukasjenko) er glade for i øjeblikket. Hvad skal vi så mene om det? Det ved jeg ikke, men vi skal deltage, medmindre ’det officielle’ Danmark, siger, at det skal vi ikke, eller sikkerheden ikke er i orden. Jeg mener ikke det er enkeltpersoner eller forbunds rolle at drive udenrigspolitik.

Mere aktivitet

Corona-situationen er noget stærkt forbedret (f.eks. har landstræneren fået det første vaccine-stik), så der skal snart gang i aktiviteter, som arbejder hen mod EM for hold, der meget gerne skulle finde sted i Slovenien fra den 11. november.