You are currently viewing Vi er med igen!

Vi er med igen!

Nyt fra landstræneren

Så kom gennembruddet for alvor!

Jonas Bjerre og Jesper Thybo har været i Island og spille EM – og de gjorde en rigtig god figur. Vi har tørstet efter succes i officielle FIDE-turneringer, siden Peter Heine Nielsens triumfer for en del år siden, så det er rart, at vi nu kan spille med igen.

Jonas kom med en meget blandet resultatpose og har især haft skuffelser online.

Derfor var det særligt glædeligt, at han fandt formen på overbevisende facon. Den balance mellem taktik og strategi som nogle gange har manglet var pludselig tilbage og alt var kalibreret som det skal. 7 af 11 og en worldcup plads er ganske enkelt fremragende!

Efter to relativt lette sejre mod almindelige modstandere mødte Jonas kun stærke stormestre – meget stærke!

Præstationen var så fin at vi lige tager det hele med:

Runde 3-10

Først holdt han remis med sort mod hele turneringens ratingfavorit, Gawain Jones (2684). Det så lidt shaky ud (åbningen var ikke helt god), men var vist et tegn om, at Jonas var ved at komme i form. Og måske også et fingerpeg om, at det bestemt ikke ville blive Gawains turnering. Runde efter stod Mustafa Yilmaz (2630) på menuen. Jonas kom fint ud af åbningen og havde lidt pres, som dog ikke blev til noget stærligt. Remis.

Daniel Fridman (2621) er normalt stærk med hvid, men Jonas virkede bedst forberedt og udlignede relativt let i katalansk. Hurtigt blev den en trækgentagelse. Et tegn på respekt.

Køges stærke ungarer, Tamaz Banusz (2631), ventede i 5. runde. Han kom med en underlig ide i Russisk og det gav Jonas meget effektivt! Herfra har selvtilliden helt sikkert været i top.

Jonas Bjerre (2550) – Tamaz Banusz (2631)

1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.Sxe5 d6 4.Sf3 Sxe4 5.d4 d5 6.Ld3 Ld6 7.0-0 0-0 8.c4 c6 9.cxd5 cxd5 10.Sc3 Sxc3 Her er 10…Te8 nok bedre 11.bxc3 Lg4 12.Tb1 Sd7 13.h3 Lh5 14.Tb5 Sb6 15.c4 Sxc4? Da jeg kiggede på den her variant for mange år siden spillede sort Lxf3 og dxc4 (uklart) 16.Txd5! Lh2+ 17.Sxh2 Dxd5 18.Lxc4 Dxc4 19.Dxh5 Dxd4 20.Sf3 Dc4 21.Sh4 f6 22.Sf5 Tfd8 23.Df3 Td7 24.Te1 Dxa2 25.La3 Kh8 26.h4 Tad8 27.Le7 Dd2 28.Te2 Dc1+ 29.Kh2 Tg8 30.h5 h6 31.Sh4 Td1 32.g3 Dg5 33.Te5! Dc1 34.Lxf6! Te1 35.Txe1 Dxe1 36.Df4 1-0

Sort mod David Navara (2675) er ikke en god parring. Tjekken plejer at have 2730 og lægger altid et stort pres med hvid. Den her runde var ingen undtagelse, og da Jonas blev fanget på det forkerte åbningsben, var det hurtigt spil til et mål. Øv, men dog meget normalt.

Danskeropgør mod Rasmus Svane (2615) i 8. runde. Jonas kom klart bedst ud af åbningen. Men på et tidspunkt blev han snydt og måtte kæmpe hårdt for remis. Som han fik! Svane kvalificerede sig i øvrigt også. Men selvom Rasmus er dansk, stærk og meget flink, så beskæftiger jeg mig ikke mere med det, for han spiller for Tyskland (bundesbahn er kørt).

Mircea-Emilian Parligras  (2591) plejer i øvrigt at være over 2600. Han er en god spiller, men dog i den svage ende i forhold til de forudgående runder. Parligras blev for ambitiøs og Jonas holdt hovedet koldt og gendrev ambitioner i fin pro-stil. En meget opløftende sejr! At pille lidt for (stærke) ambitiøse spilleres angreb fra hinanden er et tegn på, at de 2600 er lige om hjørnet – mere af det!

Forsigtighed prægede tingene i 10. runde. Evgeny Romanov (2594) – igen lavtratet i forhold til hans normale niveau – var åbenbart ikke en Jonas synes han skulle slå… og Romanov tog heller ingen chancer så remis i bare 18 træk.

Eksamenstid

Liviu-Dieter Nisipeanu (2671) som hvid er en skræmmende modstander. Især når han vil vinde, og det ville han mod Jonas! Og åbningen gik slet ikke efter planen, og Jonas var hurtigt ude af bogen og stod klart næstbedst. Men… selvtilliden tanket i de forudgående runder må have gjort noget, for Jonas kæmpede sig rigtig fint tilbage og til sidst var tårnslutspillet remis! Meget stærk moral og stærkt spil.

Kvalifikation til World Cup og til den tid er det en 2600 (eller mere) mand, der møder op!

Jesper

Jesper Thybos turnering var lidt mere bumpy, men dog med klar pil op.

Efter en god start med 2,5 af 3 blev det til nederlag mod Gajewski (2617) i 4. runde. Et meget instruktivt parti, som Jesper kommer til at lære af.

Elsk dine fejl

For medmindre man er Stockfish, laver man masser af fejl i skak… men når man taber på en måde, så man ikke kan undgå at lære af det, så bliver man ofte bedre. Personligt har jeg (næsten) lært at elske mine fejl – især når jeg ikke jeg vidste jeg havde dem! Man kan ikke forbedre noget man ikke er bevidst om. Her styrede de ind i en stillingstype med uligefarvede løbere, som måske kan se remisagtigt ud, men i praksis er skidt for sort. Gajewski spillede stærkt.

Næste runde gav en knusende sejr over den islandske stormester Gretarsson (den svage af dem) og remis mod meget stærke Bluebaum (hvor Jesper pressede med hvid). Men så løb han ind i en veloplagt Grandelius (svensker som er bosiddende I DK, og som ofte har trænet Jesper). De næste tre runder gav 2,5 mod halvblød modstand før sidste runde, som pludselig var blevet mægtig spændende.

Eksamenstid:   Hvid mod armenieren Martirosyan (2632). På grund af den lidt mere bumpede vej frem til sidste runde var korrektionen ikke god nok, så det parti skulle vindes for at få en World Cup Plads. Åbningen var lovende og Jesper – der lægger et godt pres – fik gode gevinstchancer. Men i midtspillet kom der et par unøjagtigheder og så havde sort udlignet – og så måske endda ud til at have lidt. Det endte dog remis og det blev ved nærved og næsten.

Men også en flot indsat som lover godt for fremtiden!

Fremtiden: Og hvad byder den så på? Ja DM i efterårsferien må forventes at blive stærkt besat med flere potentielle landsholdsspillere. Det er dog ikke sikkert, vi kan få alle med. Det helt store landsholdsmæssige fremtidsbegivenhed er naturligvis EM for hold i Slovenien i november. Jeg forventer, at vi kan stille et meget stærkt hold (det stærkeste!), og kan næsten ikke være i mig selv af forventnings spænding.  

I den helt nære fremtid kan vi glæde os over at der kommer en mindre træningssamling i Århus i det nyopvågnede Chesss House her i september. Her vil sponsor Jøker Holding ApS repræsenteret af Thomas Jøker også få ordentlig lejlighed til at møde flere af landsholdsspillerne – på høje tid efter et meget mærkeligt år med corona-nedlukning osv. Mht. Corona så må vi bare håbe, at vi ikke oplever flere nedlukninger/aflysninger. Så også lige en klar opfordring til alle skakspillere: Se at blive vaccineret – bedste måde at beskytte dine skakvenner på.